Jolanda’s Blog – No guts, no glory jubileummagazine

01-10-17 0 reacties

Lof bestaat tien jaar.

Wie had dat ooit kunnen denken toen ik in 2007, op mijn verjaardag, samen met veertig vrouwen begon met het maken van de eerste – en ik dacht eenmalige – editie van Lof?

Hier kan je zien hoe we ooit zijn begonnen met het inspireren, oproepen tot verandering en bovenal het geven van Lof!

Sindsdien is er ongelooflijk veel gebeurd. Er zijn veel redenen om een strik te doen om tien jaar Lof en terug te kijken, vooruit te blikken en te vieren dat we zoveel vrouwen hebben geïnspireerd om hun ambities op het gebied van werk, gezin en maatschappij te realiseren. Dat doen we dan ook graag in deze jubileumeditie van Lof. Met de redactie van weleer hebben we met veel passie en bevlogenheid aan dit nummer gewerkt. Wat een feestje om de creativiteit weer te laten stromen.

Bevlogenheid is ook het thema van deze LofNo guts, no glory, weet ik. Maryem van den Heuvel, onze ambassadeur in België omschrijft het als “Je passie vertalen naar actie”. Zij is een van de vele vrouwen in dit nummer die vertelt wat haar drijft en hoe ze haar pad bewandelt. Staatssecretaris Jetta Kleinsma, SER-voorzitter Mariëtte Hamers, oud-Kamerlid Gerdi Verbeet, CEO van Xenos Francine van Dierendonck en andere vrouwen delen hun inspirerende verhalen met ons. Verhalen die getuigen van moed, doorzettingsvermogen en de drang te verbinden, te vernieuwen en het verschil te maken.

Sophie Hilbrand

Het gesprek met Sophie Hilbrand was voor mij persoonlijk het hoogtepunt. Al jaren ben ik fan van deze

bruisende tv-persoonlijkheid. Toen zij zo eerlijk naar buiten kwam met haar burn-out, werd dat alleen maar sterker. Net als veel andere vrouwen, kon ik me maar al te goed in haar verhaal herkennen. Ik ben dan ook superblij dat ze met Lof haar kwetsbaarheid durft te delen. “Je doet jezelf tekort als je je emoties niet durft te laten stromen,” zegt ze treffend.

Daarmee baant ze het pad voor vrouwen én mannen om dat ook te doen. Ook maakt ze de struggle tussen kind en carrière weer bespreekbaar. Want dat dat nog altijd een thema is, moge duidelijk zijn. Ondanks tien jaar Lof. Als ik oude nummers doorblader, zie ik onderwerpen van worklife integratie tot de strijd tussen hoofd en hart regelmatig voorbijkomen, nog altijd hebben deze onderwerpen niet aan urgentie ingeboet.

Trots!

Dat het verlangen naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog steeds springlevend is, blijkt ook uit het rondetafelgesprek bij de SER in deze Lof. “De cultuur moet veranderen, binnen bedrijven en binnen de hele maatschappij,” roept Judtih Meeng, voorzitter van de Stichting Lof, daarin uit. “Ik begrijp eigenlijk niet waarom wij vrouwen, zoals we hier aan tafel zitten en de stand van zaken analyseren, niet bozer worden?”

Boos worden, het is zeker een optie. Maar in dit jubileumnummer kies ik liever voor een andere emotie: Trots.

Toen ik Herna Verhagen, CEO van Post NL en voormalig Raad van Advies lid van Lof interviewde over ons tienjarig bestaan, vroeg zij mij: “Waar ben jij trots op Jolanda?” Daar was ik even stil van. Best gênant voor iemand die veel vrouwen traint om hun talent in de spotlight te zetten. Natuurlijk ben ik trots op wat we met Lof bereikt hebben en de Joke Smit prijs die ik voor mijn inspanningen op het gebied van emancipatie heb gekregen. Maar bovenal ben ik dankbaar dat we sinds de start van Lof in 2007 zoveel vrouwen hebben kunnen motiveren hun leiderschapsrol op te pakken in een wereld die vrouwelijk leiderschap hard nodig heeft.

Want zoals mijn inmiddels overleden yogalerares Soni zei: “Wat je van binnen niet voelt, ga je van buiten zoeken.” En ik denk dat juist daar voor vrouwen de uitdaging ligt de komende tien jaar, om hun binnenwereld naar buiten te brengen en daarmee de wereld en organisaties een beetje milder te maken. Daar werk ik graag aan mee als coach, trainer en facilitator van verandering.

Voor mij komt er met deze laatste digitale Lof een eind aan een fantastisch hoofdstuk uit mijn leven. Maar we zijn er natuurlijk nog niet. Wie neemt het stokje over? Guts & glory gegarandeerd!

Bestel hier de laatste Lof Magazine!