Marjan Haselhof over haar reis naar INDIA

20-02-19 0 reacties

Tot voor kort was ik coach/trainer en begeleidde management om coachend leider te worden. Op dit moment heb ik een korte break en ben ik op zoek naar inspiratie voor een nieuwe richting in mijn werkzame leven. Ik wilde altijd al een keer bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking leveren en daarnaast uit mijn comfortzone treden en mijn eigen ontwikkeling een boost geven.

Kortom, de reis naar India was voor mij gemaakt. Zonder dat ik wist wat mij te wachten stond, stortte ik me in dit avontuur. Samen met vier Nederlandse vrouwen en onze trainer en facilitator Jolanda Holwerda van Better Future, werden wij gekoppeld aan drie Indiase vrouwen en een coach van de organisatie Buzz India


Buzz India

Buzz India is partner van Better Future en helpt Indiase, veelal ongeschoolde vrouwen, met een scholingsprogramma om zich uit de armoede te onttrekken. Het scholingsprogramma staat niet alleen in het teken van bewustwording van financiële zaken op het gebied van huiselijke situaties, maar ook in het teken van hoe je als vrouw een eigen business kan opzetten.

Het concept van Buzz India is als volgt:

  • Buzz India schakelt bussen in om bij de Indiase vrouwen te komen;
  • vervolgens krijgen de Indiase vrouwen een scholingsronde bestaande uit twee modules van ieder twee uur;
  • na elke scholingsronde staat er een vrijwilligster klaar om deze vrouwen te blijven ondersteunen in hun verdere ontwikkeling;
  • tevens zijn deze Indiase vrouwen het aanspreekpunt en een motivator voor alle vrouwen in het desbetreffende dorp.

Field work

Deze Gelathi’s (het Indiaas voor vrienden) waren het onderwerp voor ons field work. Één van onze uitdagingen was om te onderzoeken wat dit voor vrouwen zijn; wat hun kwaliteiten zijn, waarom ze Gelathi wilden worden, hoe het contact met Buzz India is en wat er goed gaat en beter kan. Daarnaast lag er nog een uitdaging om ideeën te genereren voor een meer continue stroom van fondsen voor Buzz India. De wens was om minder afhankelijk te worden van eenmalige giften.

Onze eerste taak was om in contact te komen met de Gelathi’s en middels diepte-interviews de Indiase vrouw beter te begrijpen. Hierdoor kwamen we bij veel vrouwen thuis. We zagen hoe deze vrouwen en hun families leven, hoe het Buzz programma hen veranderd had, hoe ze uit de armoede waren gekomen en hoe blij ze waren met wat ze bereikt hebben (dit raakte ons overigens diep). De stap van niks verdienen naar werken tegen betaling was voor deze vrouwen een grote stap.


Realisatiemoment

We realiseerden ons als vrouw dat het om universele thema’s gaat. De Indiase vrouw heeft lef nodig om vanuit innerlijke kracht haar business op te zetten. Daardoor moet ze vaak leren om grenzen aan te geven (tegenover de man). Als Nederlandse vrouw zijn de thema’s erg herkenbaar. Ondanks onze enorme welvaart vinden wij het ook lastig om onszelf te laten zien en neer te zetten (lees; hier ben ik en dit kan ik). Ook wij hebben moeite met grenzen aangeven.


Dubbel gevoel

Een ander onderdeel van deze reis was om met z’n tweeën een avond en nacht door te brengen bij de familie van een Gelathi. Wat een ervaring! We kregen een warm onthaal en ze waren erg gastvrij. Het halve dorp verwelkomde ons…, bizar! Dit was waarschijnlijk de eerste en laatste keer in hun leven dat ze buitenlandse gasten in het echt konden zien. Voor hen één van de hoogtepunten in hun leven. Bij ons leverde dit een dubbel gevoel op. We voelden ons erg ongemakkelijk bij het idee dat we zo bewonderd werden. Vooral toen we hoorden dat wij in hun bed mochten slapen en zijzelf op de grond sliepen. Maar aan de andere kant maakten we ze door onze komst heel blij. Je betekent dan echt iets voor een ander.


Female leadership programma

Het bracht ons tot het inzicht dat wij in Nederland nog veel kunnen leren op het gebied van gastvrijheid. Naast al deze mooie en vaak ook confronterende inzichten was het tevens de bedoeling om aan onszelf te werken. Door het female leadership programma kreeg iedereen een doel om aan te werken. Door middel van een strength analyse kwamen we in contact met onze top 5 talenten.


Het resultaat

Bij mij leidde dit tot het inzicht dat ik niet alleen een relator, achiever en een learner ben, maar ook in het bezit ben van de talenten command en self-assurance. Het zijn meer masculiene dan feminiene eigenschappen. Voor mij was het goed om te beseffen dat deze eigenschappen me onderscheiden en uniek maken. Daarnaast is er volgens de coaches behoefte aan female leaders die duidelijkheid creëren in de wereld. Iets om mee te nemen in mijn zoektocht naar een nieuw werkomgeving. Mijn grote uitdaging is om mijn vrouwelijke kanten (lief en aardig zijn voor anderen) niet uit het oog te verliezen. Iets wat ik al lang weet, maar toch nog een keer werd benadrukt tijdens het female leadership programma.


Tot slot…

Ik ben mij er van bewust geworden dat er een enorme kloof tussen het welvarende, georganiseerde Nederland en het veelal arme, bevuilde maar gastvrije India zit. Ondanks deze verschillen lijken we als vrouwen meer op elkaar dan ooit gedacht. Kortom; een reis met veel indringende, inspirerende en leerzame ervaringen.

 

Marjan Haselhoff