Welke dilemma’s kom jij tegen op je carrièrepad?

08-03-17 0 reacties


Voor vrouwen gelden in organisaties waar mannen de overhand hebben nog steeds andere spelregels.

Vrouwen die een gezin hebben en carrière willen maken hebben een dubbele uitdaging. Vrouwen zijn opgevoed met het idee dat ze primair verantwoordelijk zijn voor het gezin. Daarnaast is hun carrière pad veelal mannelijk gedefinieerd is en vrouwelijk leiderschap niet iets vanzelfsprekends. Het omgaan met ambities is lastig voor vrouwen want er geldt een dubbele moraal. Veel vrouwen passen zich (onbewust) aan en ‘vermannen zich’, terwijl ze zich ondertussen in bochten wringen om op allerlei terreinen waar mannen maar wat toekijken het goed te doen. Dit gaat ten koste van hun energie en geloof in zichzelf. Welke dilemma’s kom je tegen als je als vrouw carrière wilt maken en tegelijkertijd ambities hebt op andere terreinen?

 

Dilemma’s:

1. Potentieel of resultaat
Mannen worden beoordeeld op hun potentieel, vrouwen op het resultaat. We kiezen voor kwaliteit maar hoe kiezen we? En voor welke kwaliteiten? Mannen stromen 2-3 keer vaker en ook sneller door naar een volgende functie. Dit laat zich niet verklaren door verschillen in opleiding, leeftijd of ervaring. Hoe werkt dat bij jou? Hoe kijk jij naar talent?

2. Macht of invloed
Mannen willen macht, vrouwen invloed. “Ik wil niet meedoen aan die vermeende politieke spelletjes” is een veelgehoord argument. Maar om invloed te krijgen zal je macht moeten hebben. Formele macht of informele macht. Invloed uitoefenen is aan tafel zitten, zichtbaar zijn. Ook het spel van egomacht kunnen spelen. Hoe speel jij het spel van macht?

3. Lean in of step out
Vrouwen kennen vaker een wat langere termijn planningshorizon. Denken meer na over de impact van relatie, gezin en kinderen op hun carrièreontwikkeling. Dit zorgt er echter vaak voor dat voortijdige, wellicht onnodige, keuzes worden gemaakt die beperkend werken op hun carrière. Angst om te falen speelt een grote rol. Herkenbaar?

4. Aardig of competent
Mensen beoordelen elkaar op twee aspecten: warmte en competentie. Is iemand vóór of tegen ons? En dan willen we weten of die persoon ook in staat is om zijn of haar intenties uit te voeren. Onderzoek laat overtuigend zien dat vrouwen op voorhand als ‘warmer’ en ‘minder competent’ worden ingeschat dan mannen. Voor vrouwen in leidinggevende posities een duivels dilemma: om serieus genomen te worden, moeten vrouwen méér dan mannen duidelijk maken dat ze competent zijn. Helaas blijken vrouwen die dit doen al snel last te krijgen van ‘backlash’: zelfbewuste vrouwen worden minder ‘aardig’ gevonden. Herkenbaar?

5. Conformeren of positioneren
Hoe stel jij je op als vrouw op de werkvloer? “Past een vrouw die de top wil bereiken haar gedrag niet aan, dan kan dat haar carrière schaden”. Is dat zo?
Er zijn twee valkuilen: de bijenkoningin of de glazen klif. Stereotype mannelijk gedrag vertonen om discriminatie te vermijden of op een onmogelijke positie gezet worden vanwege stereotype vrouwelijk gedrag. Beide kennen een groot afbreukrisico voor vrouwen zelf en voor hun vrouwelijk collega’s. Hoe blijf jij jezelf en hou jij je staande tegelijkertijd?

6. Work of life
Ben jij zo’n vrouw die denkt dat jij alles moet kunnen? Liefst tegelijkertijd? Het vinden van een goede balans tussen werk en privézaken, hoe werkt dat? Hoe goed is goed genoeg? Hoe onderhandel je aan het bureau van je baas? En onderhandel je voor jezelf of voor een ander? Hoe zichtbaar en houdbaar zijn je keuzes en passend die in het beeld van succes? Hoe ziet succes voor jou eruit en geef je vorm aan jouw ambitie?

7. Nature of nurture?
Nature of nurture. Vrouw in de keuken of op kantoor? Ben je bewust van het feit dat het kader waarin je bent opgegroeid of terecht gekomen bent niet je eigen kader hoeft te zijn? Hoe zien jouw overtuigingen eruit? In hoeverre belemmeren of bevorderen deze jouw doelen in je leven? Hoe maak jij je keuzes? Waar ben jij van? Wat is jouw verlangen?

Dit zijn de vragen waar we in de Lof Leadership journey mee aan de slag gaan en waar jij duidelijke persoonlijke antwoorden op krijgt! Het is zonde en niet nodig om jezelf uit te putten in “the mans world”. Het is tijd om jouw ontwikkeling in eigen handen te nemen.