‘Ik laat me niet meer afleiden door status, macht en ego. Dat geeft rust en kracht’

07-07-16 0 reacties

Jeanette KalfstermanIn oktober organiseert Lof een Executive Leiderschapsretraite in Italië, in samenwerking met Jeannette Kalfsterman. Jeannette heeft ruim 25 jaar ervaring in ICT – en telecomsector en heeft verschillende senior directiefuncties en boardroom posities bekleed. Zes jaar geleden kochten zij en haar man een historische watermolen op een groot landgoed: La Fenella. Een prachtige plek in Italie waar organisaties en teams werken aan organisatie- en persoonlijke vraagstukken, kennis delen en inspiratie op doen. Jeanette vertelt openhartig over haar keuzes, de littekens die zij koestert, en wat zij te bieden heeft aan andere vrouwen.

Waarom maak jij de omslag van een succesvolle carrière als directeur naar een leven in Italië?

In 2010 besloten mijn man en ik – na jarenlang er over gefantaseerd te hebben – actief in Italië op zoek te gaan naar een inspirerende plek om ons wonen en werken beter te kunnen combineren. We zijn al lang bezig met het realiseren van dit ideaal. En ons verlangen om er een groot succes van te maken, maakt dat we als gezin opgewassen zijn tegen alle hindernissen. Na een lange zoektocht in Italië hebben we in de zomer van 2013 een historische watermolen op een groot landgoed gekocht: La Fenella.

We zijn er ontzettend blij mee, maar de molen vraagt wel een groot offer. Sinds die tijd leven we gescheiden van elkaar. Mijn man Rene doet de grote renovatie van de molen: steen voor steen wordt ze gerestaureerd. Mijn zoon Floris gaat in september daar naar “scuola media”. En ik vertrek naar Italië zodra mijn huidige werk in Nederland af is. Landgoed La Fenella is ondertussen prachtig gerestaureerd en gestyleerd en staat voor ontspanning en inspiratie.

‘Met vallen en opstaan kwam ik er achter dat ik van mijn echte drijfveren was weg gegleden.’

Er wordt mij vaak gevraagd: waarom maak je een dergelijke keuze? Zeker niet om Nederland te ontvluchten; het gras is beslist niet groener aan de overkant. Ik vind Nederland een prettig land en voel me er thuis: fijne werkomgeving, goede sociale contacten en mijn familie in de buurt. Toch ga ik de tweede helft van mijn carrière en leven voortzetten in Italië. Dat heeft te maken met authentiek leiderschap en een betere balans werk en privé. Tot mijn veertigste deed ik mijn werk met veel passie en naar eer en geweten. Ik dacht er niet veel bij na. Daarna begon ik me af te vragen of dit het nu allemaal wel was. Ik had geen reden om ongelukkig te zijn, maar mijn leven kabbelde zich voort, steeds in dezelfde patronen met een redelijk voorspelbare carrière. Met vallen en opstaan kwam ik er achter dat ik van mijn echte drijfveren was weg gegleden. Breken met patronen uit het verleden en coaching hebben me gebracht bij de natuurlijke leiderschapsstijl die bij me past. Ik sta in mijn kracht en laat me niet meer afleiden door zaken als status, macht en ego. Dat geeft rust en kracht. Ik oefen mijn invloed uit op zaken en mensen die er toe doen, daar wil ik het verschil kunnen maken. Voeg hier een fijne plek in Italië aan toe, een vleugje avontuur en een betere balans werk en privé en ik ben klaar voor de tweede helft van mijn (zakelijke) leven.

Wat wil je aanmoedigen bij andere vrouwen?
Authentiek leiderschap betekent dat ik regie en richting aan mijn eigen leven wil geven op een manier die bij mij past. Ik ervaar de behoefte om vrouwen (mannen natuurlijk ook) te helpen met de ontwikkeling van hun carrière. Via de inzet van mijn netwerk, maar ook door gerichte coaching en training. Ik heb zelf veel builen en schrammen opgelopen en koester de littekens. En ben ervan overtuigd dat je het alleen in de praktijk kan ervaren en niet uit een boekje. Het overbrengen van praktijkervaringen en het laten zien van littekens kan anderen wel helpen, daar ben ik van overtuigd. Authentiek leiderschap klinkt zo mooi, maar het is oh zo ingewikkeld om in de praktijk van alledag met je werk, gezin en sociale omgeving de juiste keuzes te maken. Ik merk dat op onze plek in Italië, ik alle rust in me krijg, de dagelijkse stress valt weg en ik kan weer helder nadenken en bewegen. Daar ben ik zeer dicht bij de persoon die ik wil zijn.

ItalieWat wil je met de Lof Executive leiderschapsreis bereiken?
Allereerst dat onze deelnemers zich laten verwennen, opladen en bijkomen van de 24/7 dagelijkse hectiek. Op het moment dat je het landgoed betreedt, valt direct alle stress van je af. Onze kok Luciano maakt de meest heerlijke proeverijen en de leiderschapsreis in oktober is middenin het truffelseizoen. Truffels vind je op ons landgoed langs de beek in de bossen. Gegarandeerd dat we hier heerlijke gerechten mee gaan creëren.

En natuurlijk ben je onderdeel van een groep vrouwen met grote zakelijke ervaring, ga je met elkaar kennis delen en netwerken. Jolanda Holwerda is een ervaren thoughtleader, trainster en ervaringsdeskundige op vele succesvolle leiderschapsreizen.  Zij heeft het labyrint ontwikkeld om met elkaar te ervaren en te leren hoe je jouw (authentieke) invloed binnen je organisatie vergroot.

We hebben voor oktober al een paar aanmeldingen. We zoeken nog circa vier vrouwen (in management of soortgelijke functies) om deel te nemen aan deze impactvolle journey. Spreekt jou dit aan? Of ken je mensen voor wie dit van betekenis kan zijn? Wij verwelkomen jou graag!

Meer informatie: Download de brochure