“Complimenten aan elkaar geven, daar groei je van”

02-06-16 0 reacties

Junis Kinderopvang biedt haar pedagogisch medewerkers jaarlijks scholing aan. Dit jaar volgden vier clusters de training: ‘Pad van de Held(in)’, gegeven door Jolanda Holwerda. Sylvia van Bergen, kwaliteitsfunctionaris en opleidingscoördinator bij Junis Kinderopvang, vertelt wat dit Junis en haar mensen heeft gebracht.

“Onze pedagogisch medewerkers zijn het belangrijkste contact voor ouders en kinderen. We vinden het belangrijk om in hen te investeren en wat aan hen terug te geven. Wat is hun talent en wat hebben zij in te brengen in de organisatie? Deze training is een mooie ondersteuning voor pedagogisch medewerkers om proactief, professioneel en persoonlijk te kunnen zijn.”

De training sluit dan ook goed aan bij de doelstelling van Junis Kinderopvang. Junis is een innovatieve organisatie met 50 locaties en bijna 500 medewerkers. “We willen het beste voor de kinderen. ‘Goed pedagogisch beleid’ – daar moet je als ouder/klant vanuit kunnen gaan. Wat is dan onze meerwaarde? Wij willen meebewegen met de ouders, weten wat er in het leven van de kinderen speelt en hierin meedenken en helpen waar kan. Sommige pedagogische medewerkers bij Junis sturen bijvoorbeeld wel eens een kaartje naar een gezin, bij een bijzondere gebeurtenis in hun leven. Dat stapje extra wordt zeer gewaardeerd.”

Intieme ochtend
De trainingsvorm vonden deelnemers fris en ongedwongen. “Vooral het maken van de moodboards viel erg in de smaak. Niet te veel theorie en stilzitten, maar de nadruk op ‘doen’. Zeer passend bij deze doelgroep,” legt Sylvia uit. Het resultaat is een leuke, intensieve – maar ook intieme ochtend. “Deelnemers hebben zich kwetsbaar opgesteld. Soms kwam er oud zeer naar boven. Bijvoorbeeld onverwerkt verdriet over het overlijden van een naaste. De deelnemer die hier mee geconfronteerd werd is hier later mee aan de slag gegaan en sterker uitgekomen.”
Delen en groeien
Het Pad van de Heldin is niet alleen voor de individuele deelnemers van waarde, maar ook voor hen als team. “We hebben net een reorganisatie achter de rug en de samenstellingen van teams zijn nieuw. Dit is een mooie manier om elkaar te leren kennen en te bouwen aan het team. Complimenten aan elkaar geven, daar groei je van. Delen wie en wat je bent, kan helpen om op andere manier naar een collega te kijken en  zorgen voor meer begrip. Oud zeer met elkaar delen, creëert ruimte voor een nieuwe situatie. De training was zeer inspirerend en impactvol en draagt bij aan meer samenhang en verbinding tussen medewerkers. Ik zou de training aanraden aan bijvoorbeeld nieuwe teams om elkaar te leren kennen en ook aan teams waarbij de samenwerking niet helemaal lekker loopt.”