Dilemma’s
Enkele dilemma’s die we onder de loupe nemen tijdens de training:
1.Potentieel versus resultaat
Mannen worden beoordeeld op hun potentieel, vrouwen op het resultaat. We kiezen voor kwaliteit maar hoe kiezen we? En voor welke kwaliteiten? Mannen stromen 2-3 vaker en ook sneller door naar een volgende functie. Dit laat zich niet verklaren door verschillen in opleiding, leeftijd of ervaring. Hoe werkt dat bij jou? Hoe kijk jij naar talent?
2. Macht versus invloed
Mannen willen macht, vrouwen invloed. “Ik wil niet meedoen aan die vermeende politieke spelletjes” is een veelgehoord argument. Maar om invloed te krijgen zal je macht moeten hebben. Formele macht of informele macht. Invloed uitoefenen is aan tafel zitten, zichtbaar zijn. Ook het spel van egomacht kunnen spelen. Hoe speel jij het spel van macht?
3.Lean in versus step out
Vrouwen kennen vaker een wat langere termijn planningshorizon. Denken meer na over de impact van relatie, gezin en kinderen op hun carrierontwikkeling. Dit zorgt er echter vaak voor dat voortijdige, wellicht onnodige, keuzes worden gemaakt die beperkend werken op hun carrière. Angst om te falen speelt een grote rol. Herkenbaar?
Op welke momenten heb je jezelf beperkt door al keuzes te maken voor situaties die er nog niet zijn? Heb je vertrouwen in je eigen creativiteit en die van de werkgever dat het zich oplost op het moment dat het zich voordoet?
Bron: Lean in – Sheryl Sandberg 2013
4.Aardig versus competent
Mensen beoordelen elkaar op twee aspecten: warmte en competentie. Is iemand vóór of tegen ons? En dan willen we weten of die persoon ook in staat is om zijn of haar intenties uit te voeren. Onderzoek laat overtuigend zien dat vrouwen op voorhand als ‘warmer’ en ‘minder competent’ worden ingeschat dan mannen. Voor vrouwen in leidinggevende posities een duivels dilemma: om serieus genomen te worden, moeten vrouwen méér dan mannen duidelijk maken dat ze competent zijn. Helaas blijken vrouwen die dit doen al snel last te krijgen van ‘backlash’: zelfbewuste vrouwen worden minder ‘aardig’ gevonden. Herkenbaar?
Bron: “Connect, then lead. To exert influence, you must balance competence with warmth”verschenen in de Harvard Business Review (juli/augustus 2013)
5.Conformeren versus positioneren
Hoe stel jij je op als vrouw op de werkvloer? “Past een vrouw die de top wil bereiken haar gedrag niet aan, dan kan dat haar carrière schaden”. Is dat zo?
Er zijn twee valkuilen: de bijenkoningin of de glazen klif. Stereotype mannelijk gedrag vertonen om discriminatie te vermijden of op een onmogelijke positie gezet worden vanwege stereotype vrouwelijk gedrag. Beide kennen een groot afbreukrisico voor vrouwen zelf en voor hun vrouwelijk collega’s. Hoe blijf jij jezelf en hou jij je staande tegelijkertijd?
(Bron: Women in high places: when and why promoting women into top positions can harm them individually or as a group (and how to prevent this) – Naomo Ellemers e.a. 2012)
6. Work versus life
Ben jij zo’n vrouw die denkt dat jij alles moet kunnen? Liefst tegelijkertijd? Het vinden van een goede balans tussen werk en privézaken, hoe werkt dat? Hoe goed is goed genoeg? Hoe onderhandel je aan het bureau van je baas? En onderhandel je voor jezelf of voor een ander? Hoe zichtbaar en houdbaar zijn je keuzes en passend die in het beeld van succes? Hoe ziet succes voor jou eruit en geef je vorm aan jouw ambitie?
Feit: Op 1 januari 2011 waren er 92.600 personen met een diagnose overspannenheid/ burn out) in de huisartsenpraktijk. Dit komt neer op 3,9 per 1.000 mannen en 7,2 per 1.000 vrouwen. De diagnose komt bij mannen het meest voor in de leeftijdsgroep 40-54 jaar en bij vrouwen in de groep 35-49 jaar.
Bron: Nationaal kompas volksgezondheid 2014
7. Nature of nurture?
Nature of nurture. Vrouw in de keuken of op kantoor? Ben je bewust van het feit dat het kader waarin je bent opgegroeid of terecht gekomen bent niet je eigen kader hoeft te zijn? Hoe zien jouw overtuigingen eruit? In hoeverre belemmeren of bevorderen deze jouw doelen in je leven? Hoe maak jij je keuzes? Waar ben jij van? Een veel gehoord argument: “ze zijn er niet, ze willen niet…”Maar is dat zo?