Hoe overkom je je eigen exclusion bias: creëer je eigen Road to happiness

13-09-19 0 reacties

Terwijl de vakantieperiode alweer ten einde is en het werkende leven weer gestart, kijk ik nog met veel plezier terug op de internationale conferentie over Female Leadership and the pursuit of happiness die ik deze zomer heb bijgewoond. Een inspirerende conferentie waar vrouwen uit de hele wereld bij elkaar kwamen om hun uitdagingen, dromen en hun best practices te delen. Wat opnieuw waar blijkt: dromen en issues are everywhere the same. Overal ter wereld kampen vrouwen met vragen als: Hoe combineer ik mijn ambities in mijn werk met mijn kinderen? Hoe kom ik in beeld voor de volgende promotie? Hoe kan ik mezelf blijven te midden van een masculiene omgeving?

Wat me misschien nog het meeste raakte was de presentatie van Amina Chitembo uit Zambia. Haar presentatie ging over de uitsluiting van migrantenvrouwen op de arbeidsmarkt. Dat is enerzijds een gevolg van de unconscious bias, waarvan we inmiddels weten dat het een sterk bepalende factor is als het gaat om doorstromen van vrouwen. Maar Amina had het over de exclusion bias. Over hoe je jezelf al uitsluit van een promotie, omdat je toch denkt dat je niet kwalificeert. En je vinger niet opsteekt als er een baan te vergeven valt, omdat je denkt dat iemand anders beter is dan jij. 

Ik denk dat de exclusion bias niet tot vrouwen met een migratieachtergrond beperkt is. Ik denk dat vrouwen over de hele wereld er last van hebben dat we onszelf te kort doen en denken dat we niet goed genoeg zijn. Juist daarom is het soms fijn in een groep vrouwen te vertoeven die je volle potentieel zien en feedback geven over waar je wél goed in bent. Dat de wereld een mooiere plek wordt als we elkaar stimuleren ons leiderschapsaandeel te nemen is voor mij een diepgeworteld geloof, dat ik steeds opnieuw ervaar als ik met een groep vrouwen werk. Als we elkaar liften hebben we geen Botox nodig!

Op 7 & 8 november start de volgende Face the Female Future Journey, waar we samen met Nederlandse vrouwen en vrouwen met een migratieachtergrond de volgende stappen zetten in ons eigen leiderschap. Wil je je ook niet langer laten beperken door je eigen denkbeelden over jezelf, en ervaren hoe het is je volle potentieel in te zetten voor een betere toekomst voor jezelf en de wereld? Doe dan mee aan de volgende Face the Female Journey op onze mooie locatie aan de Kaag.