Zelfcompassie I

23-08-18 0 reacties

Zelfcompassie: vind de kracht in jezelf

Voor de vakantie schreef ik over de zelfcompassie training die ik gevolgd heb. Inmiddels ligt er een geweldige vakantie achter me. Op Bali had ik, naast de avontuurlijke dingen met mijn gezin zoals duiken en trekking, ook tijd om te lezen en dingen te laten bezinken. Ik kon me verder verdiepen in het gedachtegoed…

Dat was niet altijd makkelijk want mijn 3 zoons vinden alles wat ik doe op het gebied van persoonlijke ontwikkeling al snel spiritueel en willen liever een potje kaarten. Maar waarom het met zo aanspreekt:

 

Natuurlijk vooral omdat het werkt.

Ik merk dat ik echt makkelijker mezelf terug kan halen als ik het pad van de veroordeling insla… Want ik word relaxter naar mijzelf en daardoor ook naar mijn omgeving. Daardoor geef ik mezelf minder “op mijn donder” en ben minder gefrustreerd..

 

Hoe het werkt:

Chris Germer omschreef het met zelfcompassie naar jezelf kijken aan de hand van de “Aaaahhh”-sound. Stel je voor dat je een puppy de trap op ziet krabbelen. Los van dat dit niet mag, zul je elke keer als het niet lukt een “aaaahhh” uit je mond horen komen. Het is zo schattig en lief en toch lukt het (weer) niet. Als je die zelfde “aaaahhh” gebruikt op het moment dat je medium, large of extra-large kritisch op jezelf dreigt te worden, kan je het moment misschien veranderen naar een small versie. Ja, het ging niet zoals je gehoopt had, maar hé, you tried. Volgende keer beter.

(c) Alfred & Shadow

Dit is natuurlijk niet zomaar een flauw voorbeeld. Kristin en Chris zijn beide gepromoveerd en kunnen precies uitleggen wat het effect is van deze oefening in  je hersenen. Ze kunnen precies uitleggen hoe je je jezelf uit de ‘amygdala hijack’ kunt halen waardoor je afhankelijk van jouw patroon in een freeze, fight or flight modus belandt. Maar waar er het in gewone mensentaal op neer komt is dat je nieuwe verbindingen in je hersens aanlegt. Die van compassie voor jezelf, net zoals je die ook voor andere mensen voelt. Waarom is dat belangrijk? Omdat er dan ruimte ontstaat het anders te doen.

 

Het is tijd om je eigenwaarde op te krikken, maar vooral om met veel meer compassie naar jezelf te kijken.

”Wat je van binnen niet voelt ga je buiten halen”, zei mijn yoga lerares altijd en dat is precies waar de Lof Leadership Journey over gaat. De kracht in jezelf vinden, niet alleen, maar in het gezelschap van andere inspirerende vrouwen die elk hun eigen pad bewandelen.

Door jouw deelname aan het programma maak je ook de deelname mogelijk van een talentvolle nieuwkomer in Nederland. In samenwerking met Face the Future zullen we ook talentvolle vrouwen uit andere culturen uitnodigen deel te nemen aan deze editie.

Lees hier meer over Face The Future!