Internationale vrouwendag – Insights kleuren van mannen vs. vrouwen

08-03-18 0 reacties

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop ik graag onder de aandacht breng dat ‘vrouwen in top van organisaties’ nog steeds een relevant onderwerp is.

Sinds vorig jaar ben ik gecertificeerd Insights Discovery Practicioner. Je kent ze misschien wel, de kleuren die staan voor talenten op een goede dag, rood (daadkrachtig), geel (inspirend), groen (sociaal) en blauw (analytisch), die op een slechte dag doorschieten naar een tegenovergestelde kleur. Iemand met een rode voorkeur wordt dan drammerig, met geel chaotisch, met groen koppig en iemand met een blauwe voorkeur pietluttig. Hoe herkenbaar is het, als je dit even tegen mensen in je omgeving aanhoudt, en je opeens snapt waarom die ene collega je soms zo irriteert. Door je meer bewust te zijn van je eigen perceptie en voorkeuren, kun je je beter afstemmen op en verbinden met anderen. Zo breng je jouw persoonlijke effectiviteit en die van je team omhoog.

Het is een wondere wereld die ik heel graag eerder had ontdekt want er valt op grond van deze voorkeuren nog zo veel meer te ontdekken. Natuurlijk zijn we niet te reduceren tot een kleur of een positie op het kleurenwiel, want uiteraard speelt opvoeding en afkomst ook een grote rol bij het ontwikkelen van jouw voorkeuren.

Waar ik al een tijd nieuwsgierig naar was: Is er op grond van de Insights Profielen een genderdifference te ontdekken? Vaak worden aan vrouwen meer ‘groene’ kwaliteiten toegedicht als luisteren, empathisch zijn e.d, maar ik vraag me af of dit klopt.  Oftewel hoe zit het met de kleurrijke voorkeuren van mannen en vrouwen in organisaties?

Uit de rijke data-base van Insights kwam het volgende antwoord:

 

Mannen laten een kleurenvolgorde zien van Blauw (33%), Rood (26%), Groen (22%) en Geel (19%).

mannen insights kleur

Deze cijfers gelden voor alle mannen, over de landsgrenzen heen. Heel opvallend is het als we deze volgorde vergelijken met de mannelijke voorkeuren in de Benelux: daar scoort Blauw juist als laagste kleur (13%), wat wel een héél groot verschil is met de mannelijke rest van de wereld! In de Benelux komt Rood met 39% als dominante voorkeur uit de bus. Voor de kenners: op typeniveau betekent dit dat we wereldwijd vooral veel mannelijke Observators en Beslissers zien, terwijl dat in de Benelux vooral Beslissers en Motivators zijn.

Ook bij vrouwen zien we interessante verschillen. Wereldwijd geven vrouwen de voorkeur aan Groen (30%), Blauw en Geel (26%) met als laagste voorkeur Rood (18%).

vrouwen insights kleurEen duidelijk verschil met de mannen en (helaas?) patroonbevestigend voor de traditionele ondersteunende rol van de vrouw ten opzichte van de krachtige leidersrol van de man. Dit zien we ook terug bij de typeverdeling: bij vrouwen zien we de sterkste voorkeur voor Supporter en de Inspirator. Maar nu komt het interessante: Vrouwen in de Benelux lijken meer te zijn toegegroeid naar de mannelijke voorkeuren; weliswaar scoort Groen nog steeds als hoogste (29%), maar Rood komt nipt tweede met 28% en ook dat is sterk afwijkend van de ‘norm’ elders op de wereld.

©The Insights Group Limited, 2018.

 

Mijn conclusie: Zolang het leiderschap in organisaties nog ‘rood’ is gekleurd, is het logisch dat vrouwen die voorkeurskleur inzetten als ze de top willen bereiken. En als we echt willen dat de top van organisaties diverser wordt, dan moeten we inzetten op een gezonde mix aan de Top. Daarmee wordt de man/vrouw discussie een stuk genuanceerder en kan iedereen tot zijn/haar recht komen.

Ben jij het eens met deze conclusie of denk jij er anders over? En wat zijn jouw ervaringen? Laat onder dit bericht je reactie achter!