Internationale vrouwendag 2017

08-03-17 0 reacties

Hoe zit het met vrouwen in topposities?

8 maart 2017 is het Internationale Vrouwendag. Een dag om stil te staan bij wat nodig is om vrouwen in topposities te krijgen. Hoewel bedrijven hier al jaren mee bezig zijn, zijn we er nog lang niet.  Er zijn al genoeg businesscases die uitwijzen dat meer vrouwelijke participatie leidt tot betere bedrijfsresultaten. Je zou toch zeggen dat deze cases dan ook zouden moeten leiden tot meer vrouwen in topposities. Toch zijn er nog steeds barrières die vrouwen ervan weerhouden in topposities te komen.

Onderzoek van McKinsey uit 2016 toont opnieuw aan dat de meerderheid van de onderzochte bedrijven reeds stappen heeft ondernomen om genderdiversiteit aan de top te stimuleren. Maar dat ze desondanks moeite hebben met het daadwerkelijk uitvoeren en bereiken van genderdiversiteit.

Ecosysteem

Volgens McKinsey kan een ecosysteem van genderdiversiteit hierbij helpen. Dit systeem is een sleutelelement in de transformation journey van bedrijven richting die diversiteit. Het zal zich binnen bedrijven richten op gaten die zij in hun beleid hebben. McKinsey heeft vijf stappen geformuleerd om bedrijven hierbij te helpen. De transformation journey begint met het streven naar diversiteit. De tweede stap is het inschatten van de uitdagingen, waarna bedrijven moeten bedenken wat nodig is om deze uitdagingen aan te gaan. In de vierde stap leert het bedrijf hoe ze om moeten gaan met deze reis en de hele organisatie hierbij kunnen betrekken. Als laatste moeten ze ervoor zorgen dat blijven groeien en het beleid blijven verbeteren.

De initiatieven van de overheid en de bedrijven moeten gecombineerd worden omdat ze samen nodig zijn om traditionele barrières te verwijderen. Wanneer ze samenwerken kunnen bedrijven en de overheid het volle potentie van genderdiversiteit bereiken.

5 steps transformation

Lees het hele rapport van McKinsey over vrouwen aan de top hier.

Women Matter December 2016 Copyright © McKinsey & Company