Breek de Regels

17-01-17 0 reacties

Breek de Regels

Bron: Lof 27 Break Your Own Rules: How to Change the Patterns of Thinking that Block Women’s Paths to Power Flynn, Heath & Davis Holt

Vrouwen delen diepgewortelde overtuigingen die de weg omhoog blokkeren. Beperkende ideeën waarmee we dus moeten afrekenen. Zin om wat van die heilige huisjes omver te gooien? Zes tips om de ladder der succes te beklimmen.

 

1 Zorg eerst voor jezelf (en richt je niet langer op de ander)

Veel vrouwen richten zich graag op anderen. We vertellen onszelf dat we vooral gelukkig worden van het zorgen voor de mensen om ons heen. Of we zorgen voor hen omdat we ons anders schuldig voelen. Hoe dan ook, het gevolg is dat we onvoldoende tijd en energie overhouden voor onze eigen carrière. We laten het allemaal maar gebeuren, steken onze hand niet op als er een promotie of partnership te vergeven is, en zien wel waar het schip strandt.

Maar wat geldt in het vliegtuig, geldt ook in je privéleven: zet in een noodgeval eerst het zuurstofmasker bij jezelf op en help pas dan je kind. Met andere woorden: zorg eerst voor jezelf, pas dan kan je echt goed voor anderen – je kinderen, je geliefden, je collega’s, je baas – zorgen.

Maak een plan. Wat zijn je ambities, welke doelen wil je bereiken? Schrijf ze op. Manage je energieniveau. Besteed zoveel mogelijk taken thuis en op het werk uit. Doe zelf alleen wat strategisch gezien noodzakelijk is. Zorg dat je voldoende bijtankt. Wees meedogenloos in het managen van je agenda. Word wereldberoemd in iets. Niets is beter voor je carrière dan ergens in uitblinken. Word iemand tot wie mensen zich graag wenden. Vind vrouwelijke rolmodellen die je inspireren met hun succesverhalen, en leer van hen. Oefen met in het middelpunt staan. Kijk uit naar kansen om uit je comfortzone te stappen en een presentatie te houden of ergens de leiding in te nemen.

 

2 Ga door tot iets of iemand je tegenhoudt (en vraag niet continue om goedkeuring)

Vrouwen willen graag aardig gevonden worden. Daarom doen we dingen het liefst samen en streven we naar consensus. Een mooie eigenschap, maar het kost ook veel tijd. Wil je versnellen? Geloof in jezelf, in je eigen kracht en autoriteit op jouw gebied en ga ervoor. Kijk niet de hele tijd om je heen of iedereen nog is aangehaakt en het met je eens is. Wees beslist. Stel jezelf de vraag: wil ik aardig gevonden worden of wil ik succesvol zijn? Wil ik leiden of wil ik volgen?

Vraag niet om toestemming. Wees brutaal en resoluut. Soms moet je de regels volgen, maar vaak levert dat je als individu niet veel op. Kijk uit naar kansen om je te laten gelden. Wees kritisch. Deins er niet voor terug een andere mening te hebben, mits je die goed kunt onderbouwen. Laat zien dat je een eigen kijk op de zaak hebt. Spreek je uit. Laat zien dat je anderen kunt inspireren en veranderingen in gang kunt zetten. Ga de uitdaging aan. Fake it till you make it. In het begin is het natuurlijk best eng om uit je comfortzone te stappen. Dus zet je pokerface op en doe net alsof je overtuigd bent van je zaak. Zelfvertrouwen heeft tijd nodig.

 

3 Geniet van macht (en wees niet overdreven bescheiden

De meeste vrouwen die een leiderschapspositie ambiëren, staan tweeslachtig ten opzichte van macht. We voelen ons beter als we bescheiden blijven en onszelf minder belangrijk voordoen. Zelfs vrouwen die al machtig zijn, voelen zich snel oncomfortabel of een bedrieger als ze hun macht tonen. Of ze noemen het liever ‘invloed’. Ze zijn geneigd te beweren dat het allemaal wel meevalt met die macht of doen alsof ze het eigenlijk maar niks vinden. Geef jezelf toestemming om je op je gemak te voelen in een machtige positie. Straal macht en zelfverzekerdheid uit. Wees alert in je verbale en non-verbale uitingen, want die bepalen hoe anderen naar je kijken en of ze je wel of geen macht toedichten. Kijk mensen recht aan, spreek duidelijk. Vraag erkenning voor je werk. Ga er niet vanuit dat mensen vanzelf wel zien hoe goed je bent. Breng jouw succes zelf over. Hou je onzekerheden voor je. Denk aan de zwaan die gracieus door het water glijdt. Onderwater zijn z’n flippers druk in de weer, maar daar zie je boven water niks van. Blijf uiterlijk kalm. Oefenen, oefenen, oefenen. Natuurlijk gedrag veranderen is erg lastig. Zoek daarom steeds naar manieren om je macht te tonen.

 

4 Bedrijf politiek (en denk niet dat hard werken genoeg is)

Veel vrouwen zijn niet zo dol op politieke spelletjes, terwijl ze zich niet realiseren dat ze dagelijks met groot succes politiek bedrijven. Bijvoorbeeld in het managen van hun gezin, bij de dokter, de juf of crècheleidster en de moeders op het schoolplein. Politiek is in feite niets meer of minder dan relaties bouwen, overeenstemming krijgen, netwerken. En daar zijn vrouwen juist erg goed in. Wees niet naïef. Stel jezelf de vraag of nog harder of slimmer werken je verder brengt. Of brengt enige politieke handigheid je sneller naar de top? Weet hoe beslissingen worden genomen en door wie. Kennis is macht. Zorg dat je de informele netwerken kent. En dat je daar bij bent. Als je weet wat er speelt, is politiek bedrijven minder ingewikkeld.  Zie  een  promotie  als een verkiezingscampagne. Laat jezelf zien, zorg dat je een platform hebt en organiseer steun. Politieke handigheid is geen keuze, maar een essentiële vaardigheid. Heb je er moeite mee, zoek dan iemand die goed is in het bouwen van coalities en leer van die persoon: observeer en stel vragen.

 

5 Speel om te winnen (en speel niet op veilig)

Als je wilt opvallen, moet je gaan voor de winst. Dit impliceert wel dat je jezelf zichtbaar maakt en waar mogelijk de leiding neemt. Heb er vertrouwen in dat je het kunt en ga ervoor. Neem het risico en de eventuele mislukking voor lief. Zorg dat je je verhaal kunt verkopen en goed kunt onderhandelen. Veel vrouwen vertellen zichzelf en andere vrouwen dat ze daar niet goed in zijn en er niet van houden. Maar we doen het eigenlijk al. Vrouwen zijn goeie relatiebouwers en kunnen vol passie anderen overtuigen als we iets belangrijk vinden. Als je dat kunt kun je ook megadeals binnenhalen. Stel jezelf de vraag of ‘veilig achter de coulissen opereren’ een positieve keuze is of voortkomt uit de angst te mislukken. Vind jezelf opnieuw uit. Stilstand is misschien wel achteruitgang. Een veilige baan bestaat niet. Richt je op een nieuw doel; dat zorgt voor de juiste focus en creëert de stappen die nodig zijn om er te komen. Leer jezelf aan om plezier te hebben in sales. Jezelf, je ideeën, je bedrijf kunnen verkopen is essentieel om het maken in een organisatie. Dus ook als je er in eerste instantie niet dol op bent, is het de moeite waard om het aan te leren. Neem risico. Laat dat niet over aan anderen die meer verdienen of op een hogere positie zitten. Denk niet teveel na, laat ruimte voor improvisatie en neem de leiding wanneer het kan. Leer van je fouten. Het belangrijkste van fouten maken is ervan leren. Fouten maken je slimmer. Dus durf ze te maken, val, sta op en ga weer verder.

 

6 Het is en/en (denk niet in extremen)

Je wilt graag alles onder controle houden: thuis en op het werk. Maar de wereld is dynamisch en niet zwart-wit. Omdat verandering de nieuwe constante is, is omgaan met ambiguïteit een leiderschapskwaliteit die vrouwen zich eigen moeten maken als ze succesvol willen zijn. Als je het alleen kunt op jouw manier, waarin alles perfect verloopt, raak je gefrustreerd en haak je af. Zie het grote plaatje. Er is niet één weg die naar Rome leidt. Wees flexibel, open minded, positief. Word een integrative thinker, die naast twee voor de hand liggende oplossingen een derde geïntegreerde, betere oplossing bedenkt. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Neem geen overhaaste beslissingen. Soms is het niet meer te overzien en lijkt ‘t het beste om het bijltje er maar bij neer te gooien. Doe dat niet. Ga het gesprek aan met je omgeving en kijk of er een middenweg is. Wees ondernemend. Verandering is overal, maar veel werknemers houden niet van onzekerheid. Zorg dat jij daar wel mee om kunt gaan. Wees de ondernemer binnen jouw onderneming en zie jezelf als de CEO van de ”BV Ik”. Ontspan en reflecteer. Gun jezelf tijd voor jezelf. Alleen dan blijf je strategisch kijken naar je leven en je carrière.

 

Wil jij afrekenen met belemmerende overtuigingen en stappen richting een succesvolle carrière maken?

Schrijf je dan nu in voor de Lof Leadership Journey en maak gebruik van de Jubileum aanbieding van 10% Korting!  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.