Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Gewapend met schoonheid

21 april 2018 - 31 oktober 2018

Vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen

Imposante kastelen, glimmende harnassen en dodelijke wapens worden vaak automatisch in verband gebracht met mannen. De tentoonstelling ‘Gewapend met schoonheid’ gaat juist in op de – vaak onzichtbare – machtsmiddelen van de vrouw. Welke middelen konden en kunnen vrouwen gebruiken om hun invloed aan te wenden?

Bezoekers worden over deze vraag aan het denken gezet aan de hand van thema’s als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, de vrouw als moeder, vrouwelijke schoonheid en mode & sieraden.

Bekende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis – zoals Jacoba van Beieren, Maria Tesselschade, Belle van Zuylen en Aletta Jacobs – komen tot leven middels historische objecten. Zij zijn of waren voor velen een inspiratiebron, een rolmodel. Omdat wij deze iconische vrouwen nu vooral kennen van hun geromantiseerde levensverhalen, is er in de tentoonstelling ook plaats voor literatuur, film en

kunst. De mythe versus de werkelijkheid.

Bezoekers kunnen het rolmodel in zichzelf ontdekken tijdens een bijzondere workshop op zondag 3 juni 2018 (vooraf reserveren verplicht).

Het Muiderslot heeft ook drie hedendaagse Nederlandse kunstenaressen gevraagd hun visie op macht en vrouwen te geven (Ella Siekman, Jenny Ymker en Isabelle van Zeijl). Zij maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk, waarin zij spelen met het historische verhaal over ‘sterke vrouwen’ en waarin zij het thema ‘vrouw en macht vandaag’ interpreteren. Ook bezoekers worden uitgedaagd om hun visie op de rol van de vrouw sinds de Middeleeuwen te geven.

De tentoonstelling vindt plaats in het themajaar 2018 ‘Sterke Vrouwen’.

Ga naar de website van Rijksmuseum Muiderslot

Gegevens

Begin:
21 april 2018
Einde:
31 oktober 2018

Locatie

Rijksmuseum Muiderslot
Herengracht 1
Muiden, Noord-Holland 1398 AA Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.muiderslot.nl