Jolanda’s persoonlijke ervaringen

07-04-16 0 reacties

Jolanda Holwerda rode jasIn nieuwsbrieven en in editorials van Lof Magazine deelt Jolanda Holwerda regelmatig  haar persoonlijke ervaringen, dilemma’s en eigen levenslessen. Je kunt ze hieronder allemaal teruglezen.

23 februari 2016 – Ervaar leiderschap van hoofd naar hart
Ik ben net terug van de Lof Leadership Journey naar Sri Lanka, een mooie samenwerking van Lof met  Commundo en Helga Oosterkamp (Team Heiner). Het was een fantastische week waarin we iets mee hebben gemaakt wat moeilijk onder woorden te brengen is. Niet alleen door de onderlinge band en openheid die er is ontstaan tussen iedereen, maar ook door de verbondenheid die we voelden met de vrouwen uit de Sri Lankaanse community. Het gezamenlijk schilderen van een kleuterschool tijdens de Shramadana ( a gift of shared labor) was leiderschap in de praktijk brengen in optima forma. We hebben echt ervaren wat leiderschap van hoofd naar hart betekent. En ik denk dat ieder van ons daar levenslessen aan verbindt die nog ver zullen doorwerken. Of zoals deelnemer Annoesschka het mooi verwoordde: ‘Je kwetsbaar opstellen is heel eng, maar als het kan creëer ik enorm veel verbinding.
Geïnspireerd door deze fantastische Lof Leadership Inspiration Journey zijn we ook al plannen aan het maken voor een journey naar India in 2017.  Voorlopig richt ik mij eerst even op de trainingen in eigen land. De eerstvolgende Lof Leadership Journey vindt plaats bij Stal aan de Kaag, Kaageiland op 21 en 22 maart en 23 en 24 mei a.s. Ik geef deze training samen met Klara Uleman, coach, operazangeres. Als jij toe bent aan tijd voor reflectie en de verbinding wilt voelen met andere ambitievolle vrouwen, om met meer zelfvertrouwen het verschil te maken in jouw organisatie en de wereld om je heen, dan is dit je kans. Het volledige programma vind je in de onze nieuwe flyer. Geef je snel op want er zijn nog maar 2 plekken vrij. Om deze reis voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, hanteren we 3 tarieven: deelname via bedrijf €2.450,- / ZZP €1.500,- / privé €1.250,- (exclusief BTW en arrangementkosten).

17 december 2015- Waar gun jij jezelf meer van in 2016?     
2015 was het jaar van de transitie voor mij en Lof.
Op 31 december om 9 uur ’s ochtends liep ik naar de computer om de huur van ons mooie pand aan de Nieuwe Gracht in Haarlem op te zeggen. Een intuïtieve beslissing waar ik niet eens lang over had nagedacht. Ik wist dat ik het roer om wilde gooien. Dat het tijd was, na zoveel jaar Lof media te hebben geleid, voor een andere fase. Een fase waar het minder over Lof ging en meer over mij. Een fase waar ik weer meer vrijheid had om de dingen te doen waar ik energie van krijg.
Drie maanden en drie containers verder, was ik veel mappen, meubilair, vele contracten, verplichtingen én veel magazines lichter. De magazines de deur uit doen ging me nog het meeste aan het hart. Elke Lof vertegenwoordigde voor mij een thema waar we drie maanden aan gewerkt hadden met een gepassioneerde redactie. Vroeger kende ik de verhalen nog uit mijn hoofd en wist op welke pagina ze stonden, dat was allang niet meer zo. Maar elke vrouw in de spotlight was er één. Steeds meer realiseer ik me het belang daarvan.
De beslissing om het magazine nog maar één keer per jaar uit te brengen was daarom ook best een lastige. Met enige schroom vertelde ik de abonnees dat dit het geval was. Gelukkig snapte iedereen het en waardeerde mijn openheid daarin. Nog steeds word ik gebeld door mensen die het jammer vinden dat het magazine niet vaker uitkomt. Onlangs belde een dame om een abonnement voor haar schoondochter af te sluiten. Een moment om te beseffen dat het nog steeds zo belangrijk is om vrouwen in hun carrière te ondersteunen door ze inspiratie, herkenning en erkenning te bieden.
Gelukkig kan ik die missie volop voortzetten in de trainingen van de Lof Academy. Afgelopen jaar heb ik vijftien keer de workshop ‘Het Pad van de Heldin’ gegeven, o.a. bij Kracht on Tour, waarbij Jet Bussemaker in samenwerking met het ministerie van OC&W op tournee ging door heel het land om emancipatie van vrouwen te bevorderen, maar ook bij Vlisco, SCA, Vrouwen van Nu, Alliander en de Algemene Bestuursdienst. Steeds weer waren het kippenvel momenten als vrouwen hun verhaal met elkaar deelden en hun talent in de spotlight durfden te zetten. Dat gold ook voor de ‘Zet je Talent in de Spotlight’  trainingen die ik bij Accenture, POST NL, en de Nederlandse Bank heb gegeven. Veel vrouwen hebben hun talent kunnen laten stralen ten overstaan van hun collega’s en leidinggevenden en voelen zich zelfverzekerder om op hun eigen manier carrière te maken. Ook de drie edities van de Lof Leadership Journey’s waren een groot succes. Deelnemers die binnenkwamen met vragen als: “Hoe laat ik belemmerende overtuigingen los? Hoe zet ik mijn prestaties op een strategische manier in? Hoe kom en blijf ik in mijn kracht als leider in een politieke omgeving?”, kwamen gesterkt uit de training en zetten met zelfvertrouwen hun eigen leiderschapsstijl neer in de wereld.
Natuurlijk was er ook de uitreiking van de Lof Spotlightprijs in oktober bij de SER, waarin zes veelbelovende vrouwen hun pitch hielden ten overstaan van een groot publiek. Ik ben ongelooflijk trots op al het vrouwelijk talent dat Nederland telt. Net zoals ik ook trots ben op het feit dat de Tentoonstelling Vrouwen Met Kracht/ Moeders met Macht kwam te hangen bij VNO-NCW, de SER en nu bij Post NL.
Einde van het jaar besloot ik te doen wat ik al lang wilde doen: het volgen van een Yin Yoga opleiding. Iets wat al heel lang op mijn verlanglijstje stond en waar ik nu de tijd voor had. Het was een intensieve opleiding waarbij voor mij heel veel op zijn plek viel. Dat de begrippen yin en yang onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn wist ik natuurlijk al. Dat Yang voor het mannelijke, actiegerichte deel in ons zelf staat en Yin voor het vrouwelijke, meer naar binnen gekeerde deel, was eigenlijk nooit zo tot mij doorgedrongen. Je hebt allebei nodig in het leven, want als je maar één kant van jezelf inzet, is het alsof je op één been wandelt. Als het vrouwelijke yin principe ontbreekt, zien we het lichaam – of de aarde –  behandeld als een object, zonder plek voor kwetsbaarheid of emoties, dan worden alle fragiele kanten van het leven ondermijnd. Aangezien we in ons dagelijkse leven zo gericht zijn op prestaties, dus yang-geörienteerd, is het nodig om dagelijks een portie yin in te bouwen.
Door de opleiding werd mij duidelijk dat we in dit Yang-georiënteerde leven vergeten vaak de voedende Yin-kwaliteiten in onszelf te waarderen. En dat terwijl dat is waar de wereld zo’n behoefte aan heeft!
Ik gun iedereen en mezelf in 2016 dus veel Yin. En wie weet kom ik je nog eens tegen op de yoga mat in 2016. Voor nu hele fijne feestdagen en geniet van hopelijk even tijd voor jezelf.
Met hartelijke groet,
Jolanda Holwerda
Oprichter, Trainer/Coach

4 december 2015 – Ben jij een expert, coach of mentor: (h)erken de leider in jezelf.  
Veel mensen vragen mij wat ik eigenlijk doe tijdens de Lof leiderschapstrainingen. Ik moet dan altijd even nadenken voordat ik antwoord geef. Een paar jaar geleden was leiderschap ook voor mij nog een ver-van-mijn-bed-show. Net als veel vrouwen associeerde ik leiderschap met mensen die de wereld besturen. Ja, Mandela was een wereldleider; Obama en Poetin ook. Ze bepalen de gang van zaken in deze wereld. En dat kun je maar van weinig vrouwen zeggen, ook al hebben we gelukkig wel voorbeelden als Merkel en Allbright.
De vraag is: wat zetten deze leiders in om leider te zijn? Macht of kracht? Is er altijd macht nodig om je doelstellingen of idealen te realiseren, of ook kracht? En wanneer ben je dan in je kracht? Dat is nu precies waar de zoektocht van een leiderschapsreis naar mijn mening over gaat. In je kracht staan doe je namelijk zelden alleen. Je doet het juist altijd in relatie tot anderen. En wat is er voor nodig om die verbinding tussen jou en die ander te optimaliseren? Of: wat staat die verbinding in de weg? Vaak doen we onszelf tekort door te denken dat we geen invloed hebben. Die hebben we wel. Op micro en op macro niveau. Dat is waar de leiderschapstraining over gaat. Hoe kun jij op jouw manier een verschil maken in de wereld om je heen? Een prachtig voorbeeld van hoe ‘alledaags’ leiderschap eruit ziet en hoe je in het klein al betekenisvol kunt zijn voor een ander zie je in dit filmpje. Ik gun iedere man en vrouw aan de slag te gaan met zijn of haar leiderschap. Want iedereen heeft het in zich om betekenisvol te zijn.
Daarom ben ik ook zo geïnspireerd door de training Coachend Leiderschap die ik samen met Frits Wilmsen van FP&P heb ontwikkeld. Naar aanleiding van de enthousiaste reacties van de deelnemers op de Lof Leaderschip Journey I – waarin de ontdekkingstocht naar je eigen talent en kracht op de voorgrond staat – kwam de vraag naar een vervolgtraining waarin jouw rol als leider van een team centraal staat. In deze nieuwe 3-daagse training gaan we in op vragen als: hoe kun je als leider in verbinding blijven met jezelf en anderen?  Hoe kun je vanuit  jouw rolmodelschap een coach en mentor zijn voor een ander? Hoe herken je het ontwikkelingsniveau van het team en de uitdagingen die elk niveau met zich meebrengt? Hoe zorg je dat de organisatiedoelen gehaald worden met inbreng van ieders talent en bijdrage? Wat is er nodig om samenwerking plezierig en succesvol te krijgen? En hoe zorg ik dan dat mijn kernwaarden en die van de organisatie ‘aligned’ zijn?

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten op een van de Lof Leadership Journey’s en wens je toe dat je je eigen leiderschap (h)erkent. Zo maken we samen de wereld meer betekenisvol.

Met hartelijke groet,
Jolanda Holwerda
Oprichter, Trainer/coach Lof Academy

5 november 2015 – Wat neem je mee als je op reis gaat met 12 andere inspirerende vrouwen naar Sri Lanka? Juist: jezelf.

Tijdens de eerdere twee Lof Leadership Inspiration Journey’s naar India heb ik mogen ontdekken hoe bijzonder het is met een groep vrouwen op reis te gaan en hoe verrijkend het is vrouwen uit een andere cultuur te ontmoeten. Terwijl iedereen toch zijn eigen ontdekkingstocht maakt ervaren wat het betekent om samen bij te dragen aan een groter geheel. Out of your comfort zone gaan in een andere cultuur, niet alleen maar samen.
De derde Lof Leadership Inspiration Journey, deze keer naar het prachtige boeddhistische Sri Lanka vindt plaats van 30 januari 2016 tot 7 februari 2016. Het hoogtepunt van de reis is het verblijf in een dorp in Sri Lanka waarbij we lokale ondernemende vrouwen betrekken bij ons programma en samen met hen onze vragen en verlangens onderzoeken. In het programma is volop ruimte voor reflectie, stilte, verbinding en genieten van de prachtige omgeving.
Het bijzondere van dit programma is dat je niet alleen aan de slag gaat met je persoonlijke en professionele ontwikkeling maar ook met die van Sri Lankaanse ondernemende vrouwen.  Door middel van de methode Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken) kom niet alleen jij in je kracht maar leer je ook hoe je anderen in hun kracht kunt zetten. Iets wat je meteen kunt toepassen als je terugkomt van je reis in je eigen (werk) omgeving.
Daarnaast biedt de reis naar Sri Lanka ook volop de mogelijkheid voor het kennismaken met mindfullness zodat je terug in je leven minder hectiek ervaart. Wat tijdens de voorbereidingsreis enorm veel indruk op mij gemaakt heeft is het bezoek aan het boeddhistische meditatie centrum van Sarvodaya, onze Sri Lankaanse partner. Onder leiding van de directeur van het centrum krijg je de kans om “metta healing of the heart” te ervaren, waardoor je je kunt bevrijden van negatieve gedachten en emoties en je je energie en aandacht kunt richten op het voelen van compassie voor jezelf en anderen. Lees hier ook het dagboek dat ik bijhield ter voorbereiding van deze reis.
Dus ben je op zoek naar bezinning, wil je je loopbaan een nieuwe wending geven of onder deskundige begeleiding reflecteren op jezelf? En wil je ervaren wat mindfullness kan betekenen in het dagelijks leven? Kom dan naar de informatieavond voor de Lof Leadership Inspiration Journey in Sri Lanka op 12 november a.s. van 18.30-20.30 uur bij Achmea in Zeist, Handelsweg 2.
Na het bezoeken van de informatieavond weet je of dit iets voor jou is en kan je de zin hiervan “overdragen” aan je leidinggevende of HR Manager. De kosten zijn gelijk aan die van een “normaal” Leiderschapstraject in een hotel in Nederland en de opbrengst gegarandeerd hoger.
HR-managers en leidinggevenden die een beeld willen krijgen of dit ook past in een MD traject of opleidingsplan zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Inspirerende groet,
Jolanda Holwerda
Oprichter, Trainer/Coach

14 oktober 2015 – Hoe geef je leiderschap een nieuw gezicht?
Afgelopen maandag vond voor de derde keer de uitreiking van de Lof Spotlight prijs plaats, dit keer bij de SER. Aan mij de eer als oprichter van Lof om de aanwezigen door een middag vol highlights te leiden.
Ik was zeer onder de indruk van hoe de finalisten Lotte Wieland (Accenture), Kasia Piotrowska (Achmea), Debby Jannink (PwC), Saskia van Ewijk (De Nederlandsche Bank), Anouk Vos (Women in Cyber Security) en Annemaaike Serlier-van den Bergh (KNP Praktijk) elk op unieke wijze invulling gaven aan het thema “hoe geef je leiderschap een nieuw gezicht”. Voor de jury een bijna onmogelijke taak om een keus te maken uit zoveel bevlogen talent. Toch is de terechte winnaar Anouk Vos, die als cyberactivist furore maakt in een mannenwereld en daarmee een nieuw gezicht en invulling geeft aan een belangrijk maatschappelijk thema.
Halina Reijn die geinterviewd werd door jurylid Katinka de Korte over vrouwelijk leiderschap gaf de deelnemers een duidelijke boodschap mee: “wees ambitieus (en zeg dat ook), doe waar je goed in bent en wees bereid om te falen, dan kan je alles bereiken”.
Wat de bijeenkomst extra bijzonder maakte was dat Mariëtte Hamer de tentoonstelling Moeders met Macht/Vrouwen met Kracht opende, die de komende maand bij de SER zal hangen. Mariëtte heeft ooit in één van de eerste edities van Lof gestaan, toen ze nog fractievoorzitter was en ik ben reuze trots op haar dat ze nu de eerste vrouwelijke voorzitter van de SER is.
We eindigden de middag met de lancering van de nieuwe Lof special de “I Lof IT”, die bol staat van vrouwen die in de IT wereld het gezicht bepalen. Kortom een middag vol inspiratie en energie om mee vooruit te kunnen.
Geniet in deze nieuwsbrief even mee van alle gezichtsbepalende vrouwen en laat vooral ook zelf zien waar je goed in bent.
Met hartelijke groet,
Jolanda Holwerda
Oprichter
Trainer/coach Lof Academy

1 juli 2015 – Wanneer hang jij de vuile was buiten?   
Ik heb officieel een schrijfsabbatical om mijn volgende boek te schrijven, maar heb nog nooit zoveel workshops “Het Pad van de Heldin” gegeven als de afgelopen maand. Bij veel organisaties is er zo net voor de zomervakantie behoefte aan een moment van persoonlijke reflectie en inspiratie. Gelukkig krijg ik veel energie van het geven van trainingen. Ik word elke keer weer geïnspireerd door vrouwen die aan de hand van het pad van de heldin hun levensverhaal delen en de momenten waar ze trots op zijn. Het valt me elke keer op hoeveel kracht we kunnen ontlenen aan het feit dat uiteindelijk ieder mens een pad loopt dat hoogte- en dieptepunten kent. Juist als je bereid bent die momenten te delen, komt er verbinding tot stand en maak je het voor de ander ook mogelijk weer een stap te zetten. Ik vond het fantastisch afgelopen maand heldinnen te ontmoeten bij de workshops bij Vlisco, Kracht on Tour, Alliander en SCA en deel graag een aantal van de verhalen met je (LINK naar deze info)

De vijfde editie van de Lof Leadership Journey (op reis door het Lof Labyrint) afgelopen maand leverde ook veel verbinding op. Geïnspireerd door het prachtige weer en onze mooie trainingslocatie Stal op de Kaag, hebben we spontaan de oefening “de vuile was ophangen” ingelast. Heerlijk om even ongegeneerd toe te geven waar je valkuilen zitten. Zaken die je ‘normaal’ gesproken niet graag naar buiten brengt en waar je je misschien zelfs wel voor schaamt. Het herkennen van je talent maar ook je blinde vlekken onder ogen durven zien is de basis voor persoonlijke groei, daar ben ik inmiddels wel achter. En als je er met elkaar ook nog eens hartelijk om kan lachen, dan heb je de basis voor jouw leiderschapsontwikkeling te pakken.
Ik ben dan ook heel blij met de reacties van deelnemers aan de Lof leadership Journey die laten zien dat de training een blijvende impact heeft op hun leven waardoor ze met meer zelfvertrouwen een carrièrestap kunnen zetten. Voor iedereen die vanuit die positie ook weer een volgende stap wil zetten is er inmiddels ook de Lof leadership journey II “Coachend Leiderschap”. In de Lof Leasership Journey II staat de vraag centraal hoe je vanuit jouw rolmodelschap een coach en mentor kunt zijn voor anderen. Ik kijk nu al weer uit naar trainingen in het najaar en hoop dat het weer zo goed is dat we opnieuw veel vuile was buiten kunnen hangen!
Maar eerst is het tijd om van een welverdiende vakantie te genieten.
Een heerlijke zomer gewenst iedereen!

Met hartelijke groet,
Jolanda Holwerda

28 mei 2015 – De aandeelhouder wint  

Ik heb veel reacties gekregen op mijn artikel in Lof 32 “Een goede leider kent zichzelf”

Wanneer ben je een leider? Als je akela bent bij de padvinders? Als je aanvoerder bent van een voetbalteam? Als je een bedrijf aanstuurt? Als je Mandela, Jezus of Maria bent? En wat is leiderschap? Er zijn talloze boeken over geschreven en de bijvoeglijke naamwoorden zijn even ontelbaar: effectief, duurzaam, shared, excellent, verbindend, dienend, authentiek leiderschap, om er maar een paar te noemen. Op de één of andere manier appelleert het woord leiderschap aan iets roemrijks. Er hangt een zweem van mysterie omheen, van charisma, van macht en misschien wel van erotiek. Waar we het allemaal over eens zijn: een leider inspireert. Durft haar of zijn nek uit te steken. Creëert volgers. En, nog verder gedacht: misschien creeert een leider wel leiders. Lees het hele artikel.

Veel vrouwen zien zichzelf niet als leider. Ambivalente gevoelens over ambitie houden hen gevangen in een positie waarin ze zichzelf kleiner makenVrouwelijk Leiderschap_v2 (2) dan ze in potentie zijn. Dat heeft veel te maken met het feit dat organisaties nog dominante hiërarchieën zijn waar het gedrag van de meerderheid – mannen in dit geval – bepalend is. Volgens de token-theorie van de Amerikaanse sociologe Rosabeth Moss-Kanter hebben de meerderheidsgroepen het in een samenleving voor het zeggen en past de minderheid zich aan aan de dominante cultuur. Dat blijkt ook uit de laatste monitor van Talent naar de Top. Ik was afgelopen dinsdag bij de uitreiking van het rapport van de monitoring committee. Ondanks dat het tergend langzaam gaat, zoals Gerdi Verbeet het treffend becommentarieerde, was het verheugend om te zien dat het aandeel vrouwen toeneemt. Al is het maar met 1% per jaar.

Opvallend is dat bedrijven die sinds het begin zijn aangesloten het het beste doen. De aanhouder wint dus. Maar ook de aandeelhouder wint. Want uit het onderzoek van McKInsey blijkt keer op keer dat bedrijven met een gemengde samenstelling het beter doen. Uit het onderzoek WM 2013 blijkt dat het vrouwen en mannen aan het begin van hun carrière even ambitieus zijn. Helaas neemt het vertrouwen van vrouwen in een succesvolle afloop gedurende haar carrière af. Het blijkt dat vrouwen twee keer zoveel moeite moeten doen om de top te bereiken.

De oorzaak: cultuur. Een tweemaal zo bepalende factor, dan alle individuele factoren bij elkaar.

Zolang vrouwen nog gezien worden als categorie, en niet als individu, is gelijke kansen creëren voor iedereen een kwestie van bewuste effort en lange adem, want cultuurverandering kost jaren. Daarom ook blijft bewustwording en agendasetting belangrijk en blijven we ons vanuit Lof daar graag voor inzetten.

Dat die inzet nodig is blijkt ook uit de hartverwarmende reactie die ik vorige week kreeg.van een trouwe lezer:

“Dank je wel voor alle jaren Lof: de inspiratie en kracht! Ik heb sinds 2007 Lof gelezen en altijd met vakantie meegenomen omdat ik dan even in alle rust en met volle aandacht Lof kon lezen. Ik onderschrijf je missie en het lezen van de afgelopen editie heeft mij weer de power gegeven om zaken op te pakken na een moeilijke periode. Ik heb jarenlang alle ballen in de lucht gehouden om carrière, gezin en privé leven op een leuke manier voor elkaar te krijgen. Daarin zo af en toe ook moeilijke periodes in werk en privé overwonnen en in het kader van zorg voor gezin en familie altijd een back-up plan paraat gehad. De reden waarom ik je dit schrijf is dat ik – hoe jammer ik het ook vind nog maar 1 keer per jaar Lof te lezen – ik wil zeggen dat ik het ook een moedig besluit en dat de tijd voor minder edities is aangebroken.

Omdat jullie lobbywerk essentieel is en Lof een voorbeeld is voor alle (jonge)vrouwen, wil ik graag lid worden van de community en mijn bijdrage daaraan geven. Iedere vrouw heeft haar verhaal en ik kijk uit naar de volgende editie van Lof. Met de Lof van afgelopen keer ga ik een aantal vrouwen die ik ken harder zeggen door te gaan om op te gaan voor die bestuurs- of commissiariaat functie.”

Let’s keep up the good work! En vooral samen met alle organisaties die zich ook inzetten voor een inclusieve bedrijfscultuur waar vrouwen worden gewaardeerd.

Met hartelijke groet,

Jolanda Holwerda

Oprichter